Seksuaalinen halu ja sen puute

30.10.2019

On normaalia, että seksuaalinen halu vaihtelee elämän ja parisuhteen eri vaiheissa. Usein seksuaalinen haluttomuus on ohimenevä vaihe ihmisen elämässä.

Tutkimusten mukaan naiset kokevat seksuaalista haluttomuutta miehiä enemmän. Naisilla seksuaalinen haluttomuus myös liittyy enemmän elämän vaiheisiin, kun taas miehillä se liittyy enemmänkin stressiin, suoritus paineeseen ja ikääntymiseen. Miehet kokevat usein seksin olevan tie tärkeisiin tunteisiin, kun taas naiset kokevat päinvastoin. Naiset voivat harvoin nauttia seksistä, elleivät voi puhua itselleen tärkeistä tunteista. Ei siis ihme, että seksuaalista haluttomuutta esiintyy enemmän pareilla, joilla on vähemmän fyysistä läheisyyttä ja avointa kommunikaatiota. Usein halun puute ei ole pelkästään parin seksuaaliongelma, vaan se heijastelee parisuhteen muista ongelmista.

Seksuaalisen haluttomuuden hoitoon ei ole olemassa yleispätevää ohjetta. Seksuaalisuus ja etenkin seksuaalinen haluttomuus ovat arkoja, henkilökohtaisia aiheita, ja niistä voi olla vaikea puhua. Halun palauttaminen vaatii rohkeutta ja valmiutta heittäytyä tunteen vietäväksi, sekä kykyä tarkastella niin itseä kuin parisuhdettakin kriittisesti, mutta armollisesti.

Seksuaalisen halun hiipumisen kriisi kohtia parisuhteessa voivat olla esimerkiksi parisuhteen vakiintuminen, lasten saaminen, perhearki tai lasten muutto pois kotoa.

Erilaisissa elämänvaiheissa syitä seksuaaliselle haluttomuudelle voivat olla mm.:

  • negatiivinen kehonkuva (lihominen, leikkaukset, sairaudet, yms.)

  • parisuhdeongelmat, jolloin läheisyys ja kommunikaatio vähenevät

  • väsymys, stressi, lääkkeet

  • kumppanin arvostuksen puute

  • mielenterveyden ongelmat

  • päihteiden runsas käyttö

  • väkivalta parisuhteessa

Pari voi itse lähteä purkamaan seksuaalisen haluttomuuden vyyhtiä puhumalla rohkeasti aiheesta. Puhuminen on usein seksielämää parhaiten parantava seksitemppu. Parin on hyvä pysähtyä pohtimaan yhdessä, onko heidän suhteessaan riittävästi aikaa ja tilaa hellyydelle ja vaateettomalle kosketukselle? Tietääkö kumppani millaisesta kosketuksesta pidän ja millaisesta en? Jakautuuko vastuu parisuhteessa tasan? Kokevatko molemmat osapuolet olevansa parisuhteessa rakastettuja ja haluttavia? Kuinka usein tämä sanotaan ääneen? Mitä minä itse haluan seksiltä? Usein läheisyys herättää seksuaalisen halun itsestään silloin kun toisen lähellä on hyvä ja turvallinen olla omana itsenään.

Jos keskustelu seksuaalisesta haluttomuudesta oman kumppanin kanssa tuntuu mahdottomalta, voi alkuun pääsemisessä auttaa esim. seksuaalineuvoja. Vastaanotolla voidaan yhdessä seksuaalineuvojan kanssa kartoittaa seksuaalisen haluttomuuden syitä ja seurauksia, sekä pohtia, kuinka asiaa olisi hyvä lähestyä ja lähteä purkamaan. Keskustelu seksuaalineuvojan kanssa on aina luottamuksellista. Vastaanotolle voi tulla yksin tai yhdessä kumppanin kanssa.